Ελάτε να θαυμάσετε στ’ Αστρίτσι το λαγκάδιστον τόπο απού ο Θεός ξωμένει κάθε βράδυ

Alternative content

Get Adobe Flash player


Το Αστρίτσι

Το Αστρίτσι είναι οικισμός και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα στην επαρχία Πεδιάδας, κτισμένος σε υψόμετρο 410 μ. Οι κάτοικοι (385 το 2001) ασχολούνται κυρίως με την ελαιουργία και την αμπελουργία. Παράγει σουλτανίνα, σταφύλια, εσπεριδοειδή, δημητριακά και κηπευτικά. Ανήκει στο Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων. Απέχει 25 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος.

Στα αρχαία χρόνια στη θέση του σημερινού χωριού πιθανότατα υπήρχε η πόλη Διατόνιον, που αναφέρεται και σε πινακίδες Γραμμικής γραφής Β’ της Κνωσού.
Στο Αστρίτσι το 1981 βρέθηκε θησαυρός 34 χάλκινων νομισμάτων τα οποία γράφουν την αινιγματική όπως λένε λέξη, ΑΡΙΑΙΩΝ. Στη συνθήκη ασυλίας της Μιλήτου, με τρεις ομάδες κρητικών πόλεων, οι Αριαίοι ανήκουν στη συμμαχία των Γορτυνίων. Είχαν, λοιπόν, κάποιο Κοινό. Μια από τις πόλεις αυτής της ομάδας (Κοινού) πιθανότατα βρίσκεται στη θέση Κεφάλα, στο χωριό Αστρίτσι Ηρακλείου.

Όπως αποκάλυψε ο Γάλλος αρχαιοδίφης και φιλέλληνας Πολ Φορ (Paul Faure, γεν. το 1916) ή Παύλος Φοράκης, όπως αυτοαποκαλείται, η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα, αλλά η πρώτη αναφορά στο σημερινό οικισμό συναντάται στην ενετική απογραφή του 1583. Στον Καστροφύλακα το 16ο αιώνα το χωριό (Astrizzi) αναφέρεται ότι είχε 112 κατοίκους. Στην τουρκική απογραφή του 1671 αναφέρεται με 23 χαράτσια ενώ σε αυτήν του 1881 καταγράφεται μόνο ένας χριστιανός έναντι 232 μουσουλμάνων. Στη θέση Ρεματιάς Κήπων, μήκους 2,5χλμ., υπάρχουν βυζαντινά κτίσματα, μεταξύ των οποίων υδραγωγείο που λειτουργεί και ερειπωμένες ενετικές εκκλησίες.

Άγαλμα περιόδου 725 π.Χ. Βρέθηκε στην Κεφάλα το 1960

 

Βρείτε μας στο Facebook

ΕΚΔΟΣΕΙΣNewsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας παρακάτω εάν ενδιαφέρεστε να δέχεστε newsletters από τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο.

E-mail:

Εγγραφή         Διαγραφή

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΑΣΤΡΙΤΣΙ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ