Ελάτε να θαυμάσετε στ’ Αστρίτσι το λαγκάδιστον τόπο απού ο Θεός ξωμένει κάθε βράδυ

Alternative content

Get Adobe Flash player


Πολιτιστικός Σύλλογος Αστριτσίου

 

Έτος ίδρυσης 1979

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αστριτσίου μετράει πάνω από τριάντα χρόνια από την ίδρυση του. Το καταστατικό επικυρώθηκε το Δεκέμβριο του 1979 και τα ιδρυτικά του μέλη ήταν είκοσι έξι. Η ίδρυση του Συλλόγου έδωσε πνοή στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της κοινότητας μας. Ο πολιτισμός ως έννοια ζωτική και εκσυγχρονιστική για τους ανθρώπους τότε ήταν κάτι καινούριο. Γι’ αυτό και η πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του Συλλόγου ήταν εξαιρετικά παραγωγική και πρωτοποριακή.

Το μικρό αυτό αφιέρωμα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αστριτσίου θέλει να ξυπνήσει τις μνήμες εκείνων που ζωντάνεψαν πολλές προοδευτικές δράσεις για το χωριό μας αλλά και εκείνων που τις έζησαν και τις εκτίμησαν. Πάνω απ’ όλα θέλουμε να τιμήσουμε τη μεγάλη αξία του εθελοντισμού, που εμείς επιμένουμε ότι είναι η κινητήριος δύναμη για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και για ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις.

Ο Σύλλογος αν και κλείνει τριάντα χρόνια από την ίδρυση του ουσιαστικά ήταν ενεργός τα είκοσι απ’ αυτά. Τη δεκαετία 1989-1999 παρέμεινε αδρανής. Πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες δέκα φορές εκτός από εκείνες που εξέλεξαν το τωρινό συμβούλιο. Πρόεδροι του Συλλόγου με χρονική σειρά διετέλεσαν: Τζανάκης Βασίλης, Σηφάκης Γιώργος (6 φορές), Χρονάκης Αντώνης, Βουράκης Νίκος και Ζερβάκης Γιώργος. Αντιπρόεδροι, γραμματείς, ταμίες και μέλη υπήρξαν επίσης με χρονική σειρά: Λυδατάκης Γιάννης, Ζερβάκη Γεωργία, Φραγκιαδουλάκης Ματθαίος, Οικονομάκη Μαρία, Κακεπάκης Δαυίδ, Φραγκιαδουλάκης Μ. Γιάννης, Ζαϊμάκης Σ. Γιώργος, Χρονάκης Θανάσης, Φραγκιαδάκη Ελένη, Στιβακτάκης Γιάννης, Τζανάκης

Μανόλης, Χρονάκη Αριστέα, Ζερβάκης Μανόλης, Μιχαλάκη Μαρία, Ψαρουδάκης Γιάννης, Ζαχαράκης Ανδρέας, Κουναλάκης Δημήτρης, Περυσινάκης Μιχάλης, Ζερβάκης Γ. Δημήτρης, Βιδάκης Γιάννης, Φραγκιαδουλάκης Γιώργος, Σαββάκης Νίκος, Ζερβάκης Ι. Δημήτρης, Καλομοιράκης Δημήτρης, Τζορβάς Στέλιος, Λυδατάκης Παναγιώτης, Καλουδάκης Ι. Μανόλης, Παπαδόπουλος Μανόλης, Τσικνάκης Σήφης, Παπαδοπούλου Γεωργία, Περυσινάκης Ι. Γιώργος, Ζαϊμάκης Ι. Γιώργος, Αγγελάκης Θανάσης, Χονδροζουμάκης Γιώργος, Χονδροζουμάκης Κωστής, Κουναλάκης Γιώργος, Χρονάκης Ν. Γιάννης, Σαββάκης Μιχάλης, Γαρεφαλάκης Δ. Μανόλης, Νάθενας Νίκος, Τζορβάς Παράσχος, Φραγκιαδουλάκη Ερωφίλη, Βουράκη Λίζα, Καλομοιράκης Λάμπρος και Λουπασάκης Χρήστος.

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε αποφάσεις και δράσεις του Συλλόγου, που υπήρξαν ορόσημα για το χωριό και τους ανθρώπους του. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος στεγάστηκε με ενοίκιο στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας σε κτίσμα του Φραγκιαδάκη Κωνσταντίνου, που βρίσκεται ακόμα ανακαινισμένο στην πλατεία της εκκλησίας. Η συνδρομή στο Σύλλογο ήταν μηνιαία και ανερχόταν αρχικά στις 20 δραχμές. Το 1981 ο Σύλλογος ίδρυσε τράπεζα αίματος σε συνεργασία με το Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Την ίδια χρονιά λειτούργησε για πρώτη φορά το κονσερβοποιείο του Συλλόγου για όλους τους παραγωγούς του χωριού μας και η τιμή του κουτιού ανερχόταν στις 25 δραχμές. Επίσης, το ίδιο έτος διοργανώθηκαν τα πρώτα μαθήματα κεντήματος για τα κορίτσια σε συνεργασία με τη Γεωργική Υπηρεσία Ηρακλείου. Η πρώτη εκδρομή που οργάνωσε ο Σύλλογος εντός Κρήτης πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 1982. Την 7η Αυγούστου 1982 ο Σύλλογος παρουσίασε τη θεατρική παράσταση Κιλελέρ του Γ. Χαραλαμπίδη. Η πρώτη επιχορήγηση (50.000) εισπράχθηκε από το Δημόσιο Ταμείο Καστελίου τον Αύγουστο του 1982. Η πρώτη προβολή ταινίας έγινε το Δεκέμβριο του 1982 με την ταινία Μάθε παιδί μου γράμματα. Την Πρωτοχρονιά του 1983 ο Σύλλογος μοίρασε δώρα στα παιδιά του σχολείου και ημερολόγια σε όλους τους κατοίκους του χωριού. Την άνοιξη του 1983 τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν παραδοσιακούς χορούς και την ίδια στιγμή περίπου άρχισε να δημιουργείται η πολύ πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη (έφτασε στους 541 τόμους, όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο υλικού). Τον Ιούλιο του 1984 διατέθηκαν 100.000 δραχμές για την κατασκευή της παιδικής χαράς. Το πρώτο κιόσκι της στάσης στη διακλάδωση αποφασίστηκε να γίνει το Δεκέμβρη του 1984 και η πρώτη χοροεσπερίδα στις 18 Αυγούστου 1985.

Το μισό της τρίτης δεκαετίας της δράσης του ο Σύλλογος στεγάστηκε στην αίθουσα του Νηπιαγωγείου, έπειτα από την ανακαίνιση της. Η απόφαση για την κατασκευή του Ηρώου πάρθηκε το Μάιο του 2001. Το 2006 κατασκευάστηκαν οι ξυλόφουρνοι στην Κάτω Βρύση.

Στην πορεία του ο Πολιτιστικός Σύλλογος είχε και δύσκολες στιγμές. Στιγμές με ένταση, αποφάσεις που δίχασαν ίσως και λανθασμένες ενέργειες. Αυτά συμβαίνουν όταν περισσεύει ενέργεια, διάθεση προσφοράς, πάθος για δημιουργία και όρεξη για δουλειά.

Πνοή, πολιτισμός, μνήμες, δράσεις και εθελοντισμός είναι οι έννοιες που μας ωθούν στο νέο, στο διαφορετικό, στο καλύτερο για όλους μας.

 

Διοικητικό Συμβούλιο

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποτελείται από τους εξής:
Πρόεδρος:  Γιάννης Χρονάκης
Αντιπρόεδρος:  Στέλιος Ζαϊμάκης
Γεν. Γραμματέας:  Δανάη Σκευάκη
Ταμίας:  Φεβρωνία Καλουδάκη                                                                                                                          

Μέλος:  Λάμπρος Πετρολέκας

Μέλος:   Φραγκίσκος Αγγελάκης

Μέλος:  Μανώλης Τζανάκης

 

Ετήσιες καθιερωμένες εκδηλώσεις

– ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ
– ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
– ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ
– ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΆΗ ΓΙΑΝΝΗ
– ΓΙΟΡΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Βρείτε μας στο Facebook

ΕΚΔΟΣΕΙΣNewsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας παρακάτω εάν ενδιαφέρεστε να δέχεστε newsletters από τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο.

E-mail:

Εγγραφή         Διαγραφή

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΑΣΤΡΙΤΣΙ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ