Ελάτε να θαυμάσετε στ’ Αστρίτσι το λαγκάδιστον τόπο απού ο Θεός ξωμένει κάθε βράδυ

Alternative content

Get Adobe Flash player


Εκκλησίες του Αστριτσίου

Άγ.  Ιωάννης ο Πρόδρομος

Η πρώτη εκκλησία του χωριού ήταν ο  Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στην Κάτω Βρύση.  Μπορεί να βρίσκεται 300μ. περίπου από το χωριό αλλά η τοποθεσία είναι μαγευτική.  Το εκκλησάκι βρέθηκε λαξευμένο μέσα στο βράχο, ερειπωμένο μέσα στη ρεματιά στις αρχές  του 20ου αιώνα και κατόπιν αναστύλωσης του  λειτούργησε τα πρώτα χρόνια ως η ενορία του χωριού.  Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.

Ο Άγιος Γεώργιος

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1973 στη θέση του πρώτου ναού του 1917 μιας και η  έλλειψη χωρητικότητας του προηγούμενου δεν εξυπηρετούσε τους χωριανούς.  Για την αποπεράτωσή του βοήθησαν οι χωριανοί με δωρεές, έγιναν έρανοι, αλλά διατέθηκαν και κρατικά κονδύλια.  Είναι ο πολιούχος του Αστριτσίου και γιορτάζει στις 23 Απριλίου αλλά επειδή είναι τριμάρτυρη γιορτάζει επίσης στις 4 Δεκεμβρίου (Αγ. Βαρβάρας) και στις 10 Φεβρουαρίου (Αγ. Χαραλάμπου).  Είναι βυζαντινού ρυθμού.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος

Βρίσκεται στην τοποθεσία «Νίρα» και βρέθηκε ερειπωμένη το 1950 καθώς αποτελούσε μέρος της στέρνας του «Λυμπράκη».  Ανοικοδομήθηκε, και από το 1960 λειτουργεί με μεγάλη προσέλευση πιστών και αρτοκλασία μιας και εικάζεται ότι είναι θαυματουργή.  Πολλοί χωριανοί θεραπεύτηκαν από διάφορες ασθένειες πίνοντας αγίασμα.  Γιορτάζει στις 8 Μαΐου και τις 26 Σεπτεμβρίου.

Παναγία  Άξιον Εστί

Βρίσκεται στην τοποθεσία «περιβολάκια» και βρέθηκε θαμμένο και ερειπωμένο πριν από μερικά χρόνια.  Όταν μετά τις ανασκαφές ήρθε στην επιφάνεια, το ζεύγος Γ. Φραγκιαδουλάκη με ιδία δαπάνη το αναστήλωσε και τώρα αποτελεί το στολίδι της περιοχής.  Είναι Βυζαντινού ρυθμού και γιορτάζει στις 11 Ιουνίου με μεγάλη προσέλευση κόσμου.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Βρίσκεται στην θέση «Νίρα» και μέσα στον προαύλιο χώρο του νεκροταφείου του χωριού.  Αναστηλώθηκε το 1938 με δαπάνη του Κ.Χαλαμπαλάκη.  Γιορτάζει στις 6 Αυγούστου με πανηγυρική λειτουργία.

Η Παναγία Ευαγγελίστρια και Γοργοεπήκοος

Βρίσκεται στη θέση Παπαγιαννή 200μ. από το χωριό.  Χτίστηκε από την μοναχή Φωτεινή στο ιδιόκτητο κτήμα της. Γιορτάζει στις 25 Μαρτίου και 1η Οκτωβρίου με πανηγύρι.

Βρείτε μας στο Facebook

ΕΚΔΟΣΕΙΣNewsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας παρακάτω εάν ενδιαφέρεστε να δέχεστε newsletters από τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο.

E-mail:

Εγγραφή         Διαγραφή

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΑΣΤΡΙΤΣΙ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ