Ελάτε να θαυμάσετε στ’ Αστρίτσι το λαγκάδιστον τόπο απού ο Θεός ξωμένει κάθε βράδυ

Alternative content

Get Adobe Flash player


Κάτω Βρύση

Η ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΒΡΥΣΗΣ

Η περιοχή της Κάτω Βρύσης στο Αστρίτσι, μια λαγκαδιά ακριβώς γιατί είναι μια στενή και δασωμένη κοιλάδα ανάμεσα σε βουνά, είναι ένας τόπος προικισμένος από τη φύση, ένας τόπος που δύσκολα συναντάς στη γεωμορφολογία της Κρήτης. Είναι μια κατάφυτη λαγκαδιά λόγω της ύπαρξης πηγών.

Ένα υπέροχο φυσικό τοπίο που το χωριό Αστρίτσι έχει την τύχη να το έχει. Λόγω της ύπαρξης των φυσικών πηγών οι άνθρωποι πάντα καλλιεργούσαν εύφορα περιβόλια εκεί. Επιπρόσθετα, στις δύο μεγάλες σπηλιές που υπήρχαν (η μία υπάρχει ακόμα με το όνομα «Νεραϊδόσπηλιος», η άλλη κατέρρευσε και είναι σήμερα πλατεία) οι κάτοικοι φυλούσαν τα πρόβατα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις σπηλιές αυτές μετά την ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας οπότε και είχαμε τον ερχομό αρκετών ανθρώπων κυρίως από το Οροπέδιο Λασιθίου, που αναζητούσαν πιο εύφορα άρα πιο πλούσια μέρη για να ζήσουν, φιλοξενήθηκαν πολλοί μέτοικοι μέχρι να βρουν γη και ζώα για να αγοράσουν.

Το Αστρίτσι υδρευόταν από μια απ’ τις τρεις πηγές που υπάρχουν ακόμα και η μεταφορά του νερού γινόταν με τα θραψανιώτικα σταμνιά. Επίσης, το πλύσιμο των ρούχων των κατοίκων του χωριού γινόταν σε άλλη πηγή στη θέση «Κουτσουνάρα», όπου υπήρχαν και παραστιές για να ζεσταίνουν νερό οι γυναίκες. Αρχικά οι γυναίκες έτριβαν τα ρούχα σε μια μεγάλη πέτρα και αργότερα χτίστηκαν γούρνες για το πλύσιμο, οι οποίες βρίσκονται εκεί σήμερα.

Οι κάτοικοι του χωριού κατέβαιναν στη λαγκαδιά της Κάτω Βρύσης από το «Κακόσκαλο» ένα δύσκολο και κατηφορικό δρόμο, για να ποτίσουν τα ζώα είτε να πάρουν νερό είτε να πλύνουν.

Σιγά σιγά και όπως συμβαίνει πάντα τα πράγματα άλλαξαν. Η ύδρευση του χωριού συνεχίστηκε από τη λαγκαδιά αλλά με τον ηλεκτρισμό να πηγαίνει πια το νερό στο χωριό χωρίς να χρειάζονται να το κουβαλούν, το δύσκολο μονοπάτι αντικαταστάθηκε από ένα μεγάλο δρόμο για να μην δυσκολεύονται πια οι άνθρωποι και τα ζώα. Στη θέση της μια σπηλιάς που χρησιμοποιούνταν ως μάντρα για τα ζώα σήμερα υλοποιούνται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στο χώρο όπου οι γυναίκες κόπιαζαν με το πλύσιμο εκείνους τους δύσκολους καιρούς γι’ αυτές υπάρχει αναψυκτήριο όπου καθένας μπορεί να επισκεφτεί και να απολαύσει την ευλογία αυτού του τόπου.

Φεβρωνία Καλουδάκη

«Ελάτε να θαυμάσετε στ’ Αστρίτσι το λαγκάδι
στον τόπο απού ο Θεός ξωμένει κάθε βράδυ»

Στην είσοδο του χωριού υποδέχεται τον επισκέπτη η εξαιρετική μαντινάδα του Γιώργου Χρονάκη γραμμένη σε μία πινακίδα που με την υπερβολή της επιχειρεί να περιγράψει την ομορφιά της Κάτω Βρύσης.

Ένας τόπος υπέροχος και μοναδικός κρυμμένος και προστατευμένος θαρρείς από το βλέμμα του κόσμου. Η φύση έβαλε τα δυνατά της και δημιούργησε μία όαση πρασίνου ανάμεσα στο κλασσικό τοπίο της γεωργικής Κρητικής γης.

Η περιοχή διαμορφώθηκε από το Δήμο Καζαντζάκη ώστε να είναι προσβάσιμη και επισκέψιμη από τον κόσμο. Λόγω της εξαιρετικής ακουστικής που δημιουργούν οι βράχοι και της μαγικής ατμόσφαιρας που προσφέρουν τα πανέμορφα δέντρα συνθέτεται ένα ιδανικό σκηνικό για ποικίλλες εκδηλώσεις. Όλες οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου (χοροεσπερίδες, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολή ταινιών) πραγματοποιούνται στην περιοχή της Κάτω Βρύσης αλλά και εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος. Αρχές του καλοκαιριού κατασκηνώνουν οι πρόσκοποι, στα τέλη Ιουλίου φιλοξενείται το πολιτιστικό κάμπινγκ για 10 ημέρες περίπου και μέχρι και τον Σεπτέμβριο στην περιοχή σχεδόν κάθε εβδομάδα διοργανώνεται και κάποια εκδήλωση.

Ο επισκέπτης μπορεί να πιει τον καφέ του ή να γευματίσει στο ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΒΡΥΣΗΣ που δημιουργήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, να περπατήσει αλλά και να ξαποστάσει κάτω από τα υπέροχα πλατάνια της Βρύσης ετοιμάζοντας αν θέλει το δικό του γεύμα χρησιμοποιώντας τις ψησταριές που εγκατέστησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος για τον σκοπό αυτό σε ασφαλές μέρος. Και φυσικά δεν ξεχνάμε πως σεβόμαστε το περιβάλλον και προστατεύουμε τον πνεύμονα πρασίνου που η φύση τόσο απλόχερα μας έδωσε.

Προγραμματίστε την επόμενη βόλτα σας στην λαγκαδιά της Κάτω Βρύσης και να είστε σίγουροι ότι θα σας «κερδίσει» για πάντα η αυθεντικότητα του τοπίου και η φιλοξενία των ανθρώπων της!

Σοφία Ζούζουλα

Βρείτε μας στο Facebook

ΕΚΔΟΣΕΙΣNewsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας παρακάτω εάν ενδιαφέρεστε να δέχεστε newsletters από τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο.

E-mail:

Εγγραφή         Διαγραφή

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΑΣΤΡΙΤΣΙ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ