Ελάτε να θαυμάσετε στ’ Αστρίτσι το λαγκάδιστον τόπο απού ο Θεός ξωμένει κάθε βράδυ

Alternative content

Get Adobe Flash player


ΑΣΤΡΙΤΣΙ 1889-2009

Κάθε τόπος έχει την ομορφιά του και η ζεστασιά και η μαγεία που τον περιβάλλει αγκαλιάζει νοσταλγικά τις καρδιές των ανθρώπων του. Εκείνων των ανθρώπων που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και βίωσαν μοναδικές στιγμές σε εποχές μακρινές πίσω στο χρόνο.

Όλα εκείνα μέσα από τα δικά του μάτια, μέσα από τα δικά του χρώματα, αρώματα και αθιβολές, ο κύριος Μιχάλης Αλεξάκης συνταξιούχος δάσκαλος, κατάφερε να αναβιώσει και να αποτυπώσει μοναδικά στις σελίδες του βιβλίου του. Ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη, γεμάτο ομορφιά, γεμάτο Αστρίτσι.

 

Στις 370 σελίδες του βιβλίου, αναβιώνουν ήθη, έθιμα, παραδόσεις, ιστορίες που με χαρά εκμυστηρεύτηκαν στο δάσκαλο οι χωριανοί, φιλοξενούνται φωτογραφίες που απεικονίζουν οικογενειακές στιγμές, αλλά και ανθρώπους αγαπημένους που δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Η ιδέα για την συγγραφή του βιβλίου, γεννήθηκε πολλά χρόνια πριν όταν σε κάποιο καφενείο συζητούσε με κάποιον γέροντα που τώρα δεν ζει πια, για τους πρώτους κατοίκους του χωριού. Θεώρησε πως πρέπει αυτές οι ιστορίες να σωθούν από τη φθορά του χρόνου και να αποτυπωθούν στο χαρτί.

«Λαός που την ιστορία του

καθόλου δεν θυμάται

στο λήθαργο του μαρασμού

παντοτινά κοιμάται….»

Ξεκίνησε λοιπόν την προσπάθεια να συλλέγει ιστορίες, φωτογραφίες και με μεγάλο μεράκι και αγάπη κατάφερε να τις συγκεντρώσει στο βιβλίο αυτό.  Η εξαιρετική αυτή δουλειά ολοκληρώθηκε με ιδία έξοδα του κυρίου Μιχάλη και πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες.  Επιθυμία του συγγραφέα είναι να διανεμηθεί ένα βιβλίο σε κάθε σπίτι του χωριού δωρεάν.  Τα υπόλοιπα αντίτυπα θα διατεθούν προς πώληση και τα έσοδα θα δοθούν στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου και στον Πολιτιστικό Σύλλογο προκειμένου να καλύψουν σημαντικές ανάγκες του χωριού. Κάθε συγχωριανός, που θα κρατήσει στα χέρια του το εξαιρετικό αυτό βιβλίο, θα ξεφυλλίσει τις σελίδες του νιώθοντας μέσα του να ξυπνά η αγάπη για τον τόπο αυτό που μπόρεσε να διατηρήσει την ταυτότητά του στο πέρασμα των χρόνων.

Ο Μιχάλης Αλεξάκης με περηφάνια και ταπεινοφροσύνη κατάφερε το μεγαλειώδες….

να περάσει το Αστρίτσι στην αιωνιότητα.

 

Γιάννης Ν. Χρονάκης

Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου

Βρείτε μας στο Facebook

ΕΚΔΟΣΕΙΣNewsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας παρακάτω εάν ενδιαφέρεστε να δέχεστε newsletters από τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο.

E-mail:

Εγγραφή         Διαγραφή

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΑΣΤΡΙΤΣΙ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ